9/14/22

Τα γράμματα της Μαριλούς (08)

 


(Όγδοο Γράμμα) 



16 Φεβρουαρίου 2022 (Τετάρτη)



Αγαπητέ μου Φίλε,

Όταν γύρισα από το μάθημά μας της Δευτέρας (το προχθεσινό μάθημα) έψαχνα στις φωτοτυπίες μου για να βρω κάτι, κάτι που να ταιριάζει κάπως σε σχέση με αυτό που αισθανόμουν εκείνη τη στιγμή... Και βρήκα ένα κείμενο σε σχέση με την «Ομαδική Νοημοσύνη» που είχα δώσει, κάποτε, σε μία από τις Ομάδες μου... Για κάποιο λόγο, θέλησα αμέσως να το δώσω και σε εσένα, να το μοιραστώ μαζί σου! Γιατί είσαι μέλος της Ομάδας που βρίσκομαι αυτήν την στιγμή. Της δικής μας Ομάδας.

Κάθε Ομάδα αποτελείται από κάποιους Ανθρώπους. Και νομίζω σου το έχω ξαναγράψει πως πιστεύω πως μία Ομάδα είναι οι Άνθρωποί της. Κάθε Άνθρωπος έχει τις δικές του ικανότητες, τα δικά του ταλέντα, τα δικά του χαρίσματα. Κι αυτό είναι και μέρος της ομορφιάς μας! Είμαστε τόσο διαφορετικοί, τόσο ξεχωριστοί! Και, ταυτόχρονα, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, είτε το αισθανόμαστε είτε όχι, είμαστε και τόσο ίδιοι... Και σε μία Ομάδα... κουβαλάμε αυτό που είμαστε. Και όλα αυτά τα ταλέντα μας και τα χαρίσματά μας, όλα αυτά τα διαφορετικά ταλέντα και χαρίσματα, είναι η Ομαδική Νοημοσύνη μας! Δεν είναι πολύ όμορφο να το σκεφτεί κανείς; Και ξέρετε ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της Ομαδικής Νοημοσύνης; Το συναίσθημα. Αυτό που νιώθουμε... Αυτό το τόσο ταλαιπωρημένο συναίσθημα... που συχνά δεν ασχολούμαστε με αυτό... (αν δίναμε βάση σε αυτό, στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική)... Ποιος εστιάζει στο να «επιτρέπεται» στα παιδιά το να νιώθουν ό,τι νιώθουν, στο να δίνεται βοήθεια στα παιδιά στο να αναγνωρίζουν αυτό που νιώθουν και στο να μπορούν να το εκφράσουν; Τα παιδιά μεγαλώνουν και σαν ενήλικες αισθάνονται χαμένοι ή εγκλωβισμένοι ή καταπιεσμένοι... δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αυτό που αισθάνονται... Πολλές φορές, δεν ξέρουν καν να το ορίσουν για να το επικοινωνήσουν...

Θέλω τώρα να μοιραστώ ένα μυστικό μου μαζί σου. Δεν μου αρέσουν οι εντάσεις. Με στενοχωρούν. Βέβαια, δεν έχει καμία σημασία που δεν μου αρέσουν! Οι εντάσεις είναι ανθρώπινες... και θα συνεχίσουν να υπάρχουν είτε μου αρέσουν είτε όχι. Και θα συνεχίσουν να με στενοχωρούν, απλά, τώρα, ίσως, με στενοχωρούν λιγότερο από παλιά. Επίσης, οι εντάσεις δεν είναι πάντα αρνητικές σημαίνει πως κάποιο συναίσθημα ζητάει να εκφραστεί... και μέσα από αυτήν την έκφραση συναισθήματός μπορεί κάτι να λυθεί ή να εξελιχθεί... Όταν έφυγα τη Δευτέρα ένιωθα μέσα σε ένα συναίσθημα όλα τα συναισθήματα. Το συναίσθημα του δάσκαλου, το συναίσθημα του διπλανού σου, το συναίσθημα αυτού που μπορεί να κάθεται μπροστά σου ή πίσω σου, το συναίσθημα το δικό μου και, ανάμεσα σε όλα αυτά, έχω την αίσθηση πως αισθάνθηκα το δικό σου συναίσθημα, Φίλε μου... το δικό σου μοναδικό, ξεχωριστό, συναίσθημα. Αυτό, ίσως, είναι ένα από τα δικά μου «χαρίσματα», άργησα να καταλάβω πως είναι χάρισμα, το ότι αισθάνομαι τα συναισθήματα... πάντα αισθανόμουν και πάντα αισθάνομαι τους Ανθρώπους... Δεν κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη, σε βεβαιώνω για αυτό... Την κάνει, όμως, πιο ιδιαίτερη... Εύχομαι, λοιπόν, την πιο απλή (μπορεί και την πιο σύνθετη) ευχή του κόσμου: Εύχομαι να είσαι καλά. Μα κι αν δεν είσαι καλά, δεν πειράζει... να έχεις επιείκεια με τον εαυτό σου. Υπάρχουν αυτά τα στάδια της ζωής που μπορεί να μην είμαστε καλά... σημασία έχει να βρούμε τρόπο και δρόμο να πάμε προς το «καλά» μας... Εύχομαι, επίσης, η Ομάδα μας να έχει αρμονία για να βιώσουμε όλες τις δυνατότητές της... Τέλος, θέλω να σου πω... πως ήδη πρόλαβα να Αγαπήσω αυτή την τόσο ιδιαίτερη Ομάδα μας! Και τώρα που σου το γράφω, σου χαμογελάω! Έχουμε να ζήσουμε τόσα μαζί! Σε Ευχαριστώ που είσαι μέλος της Ομάδας, σε Ευχαριστώ που είσαι κομμάτι της ζωής μου!
Με Απέραντη Αγάπη... Μαριλού.



---



(Φωτοτυπία)



Ομαδική Νοημοσύνη

 

Όποτε οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να συνεργαστούν […] έρχεται στην επιφάνεια μια πολύ πραγματική έννοια: ο ομαδικός Δείκτης Νοημοσύνης, που δεν είναι παρά το άθροισμα των ταλέντων και των δεξιοτήτων όλων των μελών της ομάδας. Το πόσο καλά ολοκληρώνουν το έργο που τους έχει ανατεθεί θα καθοριστεί από το πόσο υψηλός είναι αυτός ο ΔΝ. Το ξεχωριστό και πιο σημαντικό στοιχείο στην ομαδική νοημοσύνη, όπως διατυπώνεται, δεν είναι ο μέσος ΔΝ με την ακαδημαϊκή έννοια, αλλά ένας δείκτης ο οποίος καθορίζεται κυρίως από το συναίσθημα. Το μυστικό για μια ομάδα με υψηλό ΔΝ είναι η κοινωνική εναρμόνιση.

[...]

Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να εργαστούν ως ομάδα, καθένας φέρνει μαζί του τα ταλέντα του – για παράδειγμα, μεγάλη ευφράδεια, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση ή τεχνικές γνώσεις.

[...]

Μοναδικός και πιο σημαντικός παράγοντας στη μεγιστοποίηση της απόδοσης μιας ομάδας αποδείχτηκε ο βαθμός στον οποίο τα μέλη της ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια κατάσταση εσωτερικής αρμονίας, η οποία τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν στο έπακρο τα χαρίσματα και τις ικανότητες των μελών της ομάδας.

[...]

Η αρμονία επιτρέπει στην ομάδα να χρησιμοποιεί στο επάκρο τις πιο δημιουργικές και τις πιο ταλαντούχες πτυχές των μελών της.

 

-

Από αυτό το απόσπασμα που ήρθε στον δρόμο μου μπορούμε να κρατήσουμε τα παρακάτω:

α) Ομαδικός Δείκτης Νοημοσύνης.

β) Το πιο σημαντικό στοιχείο της Ομαδικής Νοημοσύνης: Το συναίσθημα.

γ) Σε μια ομάδα πάντα καθένας φέρνει μαζί του αυτό που είναι.

δ) Χρειάζεται εσωτερική αρμονία ομάδας για να δούμε και για να βρούμε όλοι τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας και, κατά συνέπεια, να αποκτήσει και η ομάδα το καλύτερο δυνατό της πρόσωπο... Το δικό μας...

Συνοπτικά: α) Ομαδική Νοημοσύνη β) Συναίσθημα γ) Τα Ταλέντα μας δ) Αρμονία ε) Εμείς...

 

Σας Αγαπώ. Μαριλού.


No comments:

Post a Comment