7/5/10

«Ξεκινώντας από την ντουλάπα.»

«Ξεκινώντας από την ντουλάπα.»

Μόλις βρήκα την λύση για τα προβλήματά σου. Για όλα τα προβλήματά σου. Αν δεν νιώθεις καλά, αν είσαι στενοχωρημένος, αν είσαι απογοητευμένος, αν είσαι θυμωμένος, αγχωμένος, κουρασμένος, εξαντλημένος, αν πιστεύεις πως έχεις δοκιμάσει τα πάντα και πως δεν υπάρχει σωτηρία για σένα, αν νιώθεις στρεσαρισμένος και πιεσμένος, αν δεν έχεις ιδέα προς τα ποια κατεύθυνση να πας, αν δεν έχεις ιδέα ποιος είναι ο δρόμος σου, αν δεν έχεις όρεξη για τίποτα, αν δεν θέλεις να δεις κανέναν, αν δεν ξέρεις πώς να ανταπεξέλθεις σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, αντικειμενικά σημαντικό όπως π.χ. ένα θέμα υγείας ή υποκειμενικά σημαντικό κάτι που εσύ έχεις τοποθετήσει πάνω από όλα και το θεωρείς το σημαντικότερο όλων και πιστεύεις ότι αυτό σου «κλέβει» την ενέργεια, αν οτιδήποτε από όλα τα παραπάνω ή οτιδήποτε παραπάνω από όλα αυτά σου συμβαίνουν... Δεν θεωρώ ότι έχεις κατάθλιψη, δεν πιστεύω ότι πρέπει να χαπακωθείς, δεν υποστηρίζω ότι είσαι τρελός ή οτιδήποτε άλλο... Θεωρώ, πιστεύω, υποστηρίζω ότι έχεις ένα πολύ πρακτικό πρόβλημα. Και επειδή κάθε πρόβλημα έχει την λύση του... Μόλις βρήκα την λύση σου. Μην βιαστείς να την υποτιμήσεις. Μην γελάσεις με αυτήν. Μην την κοροιδέψεις. Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Μην βγάλεις συμπεράσματα. Απλά άκουσε την. Άκουσε με. Σε διαβεβαιώνω πως δεν ξέρω περισσότερα από εσένα, δεν είμαι κανένας ειδικός που να γνωρίζει μαγικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν, δεν έχω μαγικές συνταγές στο τσεπάκι μου. Όμως έχω μια πρακτική λύση, που είτε το πιστεύεις είτε όχι, μπορεί να σε βοηθήσει. Αν σε βοηθήσει καλώς, αν δεν σε βοηθήσει απλά δεν σε βοήθησε! Δεν πειράζει...Η λύση που σου προτείνω είναι η εξής:

«Ξεκινώντας από την ντουλάπα!»

Να πας στην ντουλάπα σου και για αρχή απλά να την κοιτάξεις...

Η ντουλάπα σου συμβολίζει την ζωή σου. Αν η ντουλάπα σου είναι άνω-κάτω θα είναι και η ζωή σου άνω-κάτω. Θέλεις η ζωή σου να είναι άνω-κάτω; Δεν το νομίζω.

Θέλεις να αλλάξεις την ζωή σου; Θέλεις να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις κατάματα τον εαυτό σου; Θέλεις να δεις την αλήθεια;

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις την ντουλάπα σου. Απλά να την ανοίξεις... και μετά να την κοιτάξεις... να την κοιτάξεις έτσι όπως δεν την κοίταξες ποτέ...

«Ξεκινώντας από την ντουλάπα!»

Αν ανοίξεις την ντουλάπα σου και πέσουν ένα σωρό ανακατεμένα ρούχα έχεις πολύ δουλειά μπροστά σου. Πάρα πολύ... Ακόμα όμως κι αν δεν γίνει κατολίσθηση ρούχων αλλά απλά μέσα στην ντουλάπα σου γίνεται το χάος σαν να έχει γίνει σεισμός και πάλι έχεις πολύ δουλειά (ίσως λίγο λιγότερη αλλά και πάλι αρκετή...). Ακόμα κι αν δεν γίνεται ολικό χάος αλλά γίνεται μερικό χάος, ακόμα κι αν ο σεισμός είναι λίγα ρίχτερ, και πάλι έχεις πολύ δουλειά (ίσως λίγο λιγότερη αλλά και πάλι αρκετά αρκετή). Ακόμα κι αν γίνεται ένα μικρό μικρούτσικο χάος, μην πανηγυρίσεις! Απλά πάρε το απόφαση: Έχεις πολύ πολύ δουλειά!!!!

Το νόημα έχει ως εξής. Η ντουλάπα σου είναι η ζωή σου. Και αυτά που έχει μέσα η ντουλάπα σου είναι αυτά που έχεις ζήσει και ζεις.

Ανοίγοντας την ντουλάπα σου βρίκεται μπροστά σου ανακατεμένη όλη σου η ζωή...

Ρούχα που φόρεσες σε πρώτα ραντεβού και σε επαγγελματικές συνεντεύξεις, ρούχα που σου έκαναν δώρο (τα επέλεξαν άλλοι για εσένα) ή που τα αγόρασες εσύ (τα επέλεξες εσύ) και από αυτά άλλα που τελικά τα φόρεσες (ήταν σωστές επιλογές, σου ταίριαζαν, τα αγάπησες, τα χρησιμοποιήσες) και άλλα που δεν τα φόρεσες ποτέ (ήταν «λάθος» επιλογές ή τουλάχιστον νομίζεις πως ήταν «λάθος» επιλογές, δεν σου άρεσαν καθόλου, τα παράτησες σε μια γωνιά, δεν ξανασχολήθηκες ποτέ μαζί τους). Ρούχα που τα έχεις ξεχάσει (δεν είχες ιδέα ότι υπήρχαν στην ντουλάπα σου και μένεις και εσύ έκπληκτος μπροστά τους, δεν θυμάσαι καν πώς βρέθηκαν εκεί ή άλλα που θυμάσαι από που προήλθαν αλλά και πάλι για κάποιο λόγο σε συνέφερε να τα ξεχάσεις). Ρούχα που φόρεσες παλιότερα, έχουν φθαρεί αλλά τα κρατάς πιο πολύ για συναισθηματικούς λόγους. Ρούχα που δεν σου χωράνε πια (γιατί άλλαξε το σώμα σου, γιατί άλλαξες εξωτερικά) ή που δεν σου ταιριάζουν πια (γιατί άλλαξε η ψυχή σου, άλλαξες εσωτερικά). Ρούχα που είναι πρακτικά, ρούχα που είναι για τον ύπνο, ρούχα που είναι για έξω ή μέσα στο σπίτι, για επίσημες ή ανεπίσημες περιστάσεις, για το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, το βράδυ. Για το κρύο ή για την ζέστη. Εσώρουχα, κάλτσες, φούστες, μπλούζες, παντελόνια, πουκάμισα, πουλόβερ, φορέματα, όλα βρίσκονται εκεί τσαλακωμένα ή ατσαλάκωτα, περιποιημένα ή απεριποιήτα, παλιά ή καινούρια, χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα, φορεμένα ή αφόρετα, αγαπημένα ή μη αγαπημένα, συνδεδεμένα με συγκεκριμένες αναμνήσεις, συγκεκριμένα πρόσωπα, ή εντελώς ανεξάρτητα από το παρελθόν, όλα βρίσκονται εκεί μπροστά σου και σε κοιτάνε και ζητάνε από εσένα επιτέλους να τα βάλεις σε μια σειρά, να τα οργανώσεις, να τα ξεχωρίσεις, να τα φροντίσεις, να τα παρατηρήσεις... Άλλα ζητούν να τα δώσεις, άλλα απαιτούν να τα κρατήσεις, άλλα θέλουν να τα πετάξεις και να τα ελευθερώσεις αφήνοντας τα επιτέλους να ζήσουν το τέλος που τόσο καιρό τους στερούσες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα ρούχα χρειάζονται χρόνο από τον χρόνο σου και έχουν ένα σίγουρο κοινό σημείο: Εσένα. Και αν θέλεις να νιώσεις καλά με εσένα πρέπει πρώτα να κάνεις τα ρούχα σου να νιώσουν καλά και η ντουλάπα σου θα σε ευγνωμονεί για αυτό. Έτσι θα γίνει και με την ζωή σου. Η ζωή σου θα σε ευγνωμονεί αν την αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δίνοντας χώρο σε αυτά που έχεις ανάγκη, που αγαπάς, που χρειάζεσαι και αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε δεν σε αντιπροσωπεύει... Και πώς θα φτάσεις σε αυτό το επιθυμητό σημείο;

«Ξεκινώντας από την ντουλάπα!»

Αφού ανοίξεις την ντουλάπα σου και την κοιτάξεις για αρκετά αρκετή ώρα... Πάρε μια βαθιά ανάσα και πριν ξεκινήσεις την όποια διαδικασία πήγαινε και βάλε μουσική. Κάνε την διαδικασία ευχάριστη. Ναι, μπορεί να σου φαίνεται ότι έχεις ένα βουνό μπροστά σου να αντιμετωπίσεις. Δεν σου φαίνεται. Δεν είναι ιδέα σου. Είναι γεγονός. Έχεις απέναντι σου το Έβερεστ ή κάτι αντίστοιχο. Αλλά δεν πειράζει... Πήγαινε βάλε μουσική! Τα πάντα γίνονται πιο εύκολα και πιο όμορφα όταν για παρέα σου έχεις την μουσική. Βάλε μουσική, λοιπόν, την μουσική που σου αρέσει να ακούς και μετά ξαναπήγαινε στην ντουλάπα σου και ξανακοίταξέ την...

Και μετά άρχισε να την αδειάζεις... για να την ξαναγεμίσεις όπως εσύ θέλεις.

Χώρισε τα ρούχα σε κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι ανάλογες με εσένα και τα ρούχα σου. Δεν υπάρχουν σωστες και λάθος κατηγορίες. Μόνο εσύ ξέρεις τις κατηγορίες που θα σε βολέψουν για να ξεκινήσεις την διαδικασία της οργάνωσης. Εγώ μπορώ να σου πω παραδείγματα κατηγοριών αλλά δεν μπορώ να σου προσφέρω σε καμία περίπτωση τις κατηγορίες σου. Αυτές θα πρέπει να τις δημιουργήσεις μόνος σου. Μην περιοριστείς στα παραδείγματα που θα σου δώσω. Μην εγκλωβιστείς σε αυτά. Είναι πολύ σημαντικός ο διαχωρισμός που θα κάνεις.

Ένας πρώτος διαχωρισμός θα μπορούσε π.χ. να είναι το να χωρίσεις τα ρούχα σου
σε «Θέλω» και «Δεν θέλω».

Τα «Δεν θέλω»

Δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με τα ρούχα που δεν θέλεις πια να βρίσκονται μέσα στην ντουλάπα σου. Θα έχεις παραπάνω δουλειά χωρίς λόγο. Τα ρούχα που είσαι σίγουρος ότι δεν τα θέλεις πια άφησε τα κάπου όλα μαζί. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι καλύτερα να πετάξεις από το να μην πετάξεις. Αν πετάξεις τα ρούχα σου μπορεί να σου φύγει ένα τεράστιο βάρος. Μπορεί να γίνεις πιο ελαφρύς και να πετάξεις κι εσύ. Αν πετάξεις μπορεί να πετάξεις. Όσο πετάς δημιουργείς χώρο. Τα ρούχα που δεν θες να κρατήσεις αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις πεισματικά να τα κρατάς περιορίζουν και πιέζουν τα ρούχα που θέλεις πραγματικά να κρατήσεις. Περιορίζουν και πιέζουν εσένα. Να έχεις θάρρος. Να βρεις ό,τι δεν σε ενδιαφέρει πια και να το πετάξεις.

Επίσης, από αυτά, αν υπάρχουν κάποια ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση μπορείς να τα δώσεις. Είναι σαν την ανακύκλωση. Και βοηθάς τον κόσμο, και βοηθάς τον εαυτό σου και τους άλλους, και χαίρεσαι με την αίσθηση ότι προσφέρεις κάτι σε κάποιον. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου που έχουν ανάγκη από ένα ή περισσότερα ρούχα. Μπορείς είτε να το δώσεις σε κάποιο γνωστό ή άγνωστο σου που το χρειάζεται ή που απλά θα του δώσει χαρά.

Αυτή είναι η συμβουλή μου: Πέταξε και Πρόσφερε. Πρόσφερε και Πέταξε. Πέταξε το παρελθόν ή πρόσφερέ το. Πέταξε ή Πρόσφερε το Παρελθόν. Το να Πετάς το Παρελθόν μπορεί να σε κάνει να Πετάξεις. Αν Πετάξεις το Παρελθόν θα Πετάξεις.

Και πώς θα το πετύχεις αυτό; «Ξεκινώντας από την ντουλάπα»!!!

Τα «Θέλω»

Τα ρούχα που θέλεις πρέπει πάλι να τα χωρίσεις σε κατηγορίες. Αναμνηστικά, πρακτικά, επίσημα, πρόχειρα, αθλητικά... Θα μπορούσες να τα χωρίσεις σε σχέση με το χρώμα ή με το σχήμα ή με τα σχέδια ή με το είδος ή με οτιδήποτε... Οι κατηγορίες της ντουλάπας σου, σου ανήκουν. Οι κατηγορίες της ζωής σου, σου ανήκουν.

Παρατήρησε τα. Πού επαναλαμβάνεσαι; Τι θέλεις; Τι σου αρέσει; Ποια είναι αυτά που επιλέγεις να κρατήσεις; Γιατί επιλέγεις να τα κρατήσεις; Κάνε συνειδητές επιλογές, κράτησε μόνο ό, τι σε αντιπροσωπεύει. Οτιδήποτε περισσότερο είναι περιττό. Οτιδήποτε λιγότερο σε μειώνει. Κράτησε μόνο τα ρούχα που είναι εσύ.

Παρόλα αυτά μην βιαστείς να περιορίσεις τον εαυτό σου. Μια ντουλάπα είναι καλό να έχει από όλα. Μην βιαστείς να την κάνεις ασπρόμαυρη, εκτός αν είσαι σίγουρος πως δεν θέλεις καθόλου το χρώμα. Τόλμησε να γίνεις ο εαυτός σου, δοκιμάζοντας όλες τις πτυχές σου. Δοκίμασε το διαφορετικό. Κάτι που δεν σου άρεσε μπορεί τώρα να σου αρέσει και το αντίστροφο. Να είσαι ανοιχτός στις αλλαγές που μπορεί να σου έχουν συμβεί. Έχεις δικαίωμα να έχεις αλλάξει. Η ντουλάπα σου έχει δικαίωμα να αλλάξει.

Επίσης, η ντουλάπα σου μπορεί να φιλοξενεί πολλά διαφορετικά στυλ. Έχεις πολλές διαφορετικές πλευρές που πρέπει να τις φροντίσεις και να τις προστατεύσεις. Η ντουλάπα σου θα φιλοξενήσει με αγάπη όλες τις διαφορετικές πλευρές σου.

Είσαι τα πάντα. Γίνε τα πάντα.

Αυτή είναι η συμβουλή μου: Παρατήρησε και Πειραματίσου. Πειραματίσου και Παρατήρησε. Παρατήρησε το Παρόν και Πειραματίσου με αυτό και ποιος ξέρει; Μπορεί να το
Πλησιάσεις. Μπορεί να σε Πλησιάσεις.

Και πώς θα το πετύχεις αυτό; «Ξεκινώντας από την ντουλάπα»!!!

Ξέρω καλά πως μπορεί όλα τα παραπάνω να σου φαίνονται κάπως περίεργα... Μπορεί και να είναι.

Μπορεί να έχουν αξία όσα γράφω. Μπορεί και να μην έχουν. Μπορεί να σε βοηθήσουν. Μπορεί και να μην σε βοηθήσουν.

Όσα γράφω μπορείς να τα πετάξεις, να τα προσφέρεις, να τα παρατηρήσεις, να πειραματιστείς με αυτά. Μπορείς να τα πλησιάσεις ή να τα παρατήσεις. Μπορείς απλά να προβληματιστείς για λίγο ή για πολύ... Μπορείς και να μην προβληματιστείς καθόλου!

Μπορείς απλά να ξεκινήσεις από την ντουλάπα.

Μπορείς απλά να μην ξεκινήσεις από την ντουλάπα.

Μπορείς να ξεκινήσεις από το ντουλάπι της κουζίνας, τα ντουλαπάκια του μπάνιου, ή τα ξεχασμένα παραντούλαπα στο μικρό δωματιάκι! Μπορείς να ξεκινήσεις από μία άλλη ντουλάπα! Την ντουλάπα με τα εργαλεία! Ή μπορείς να βγάλεις εντελώς την λέξη «ντουλάπα» και τα παράγωγά της από το μυαλό σου και να ξεκινήσεις από το ψυγείο, την αποθήκη, την βιβλιοθήκη, το γραφείο, το κρεβάτι, το μπαούλο, τα ράφια πάνω από τον καναπέ, τα κουτιά στο πατάρι, τα αρχεία του υπολογιστή σου, τα χαρτιά στο πάτωμα ή απλά μπορείς να ξεκινήσεις από την τσάντα σου! Μπορείς να ξεκινήσεις από οπουδήποτε επιλέξεις εσύ! Αρκεί να ξεκινήσεις... Ξεκινώντας από... κάπου!

Πρέπει να φύγω τώρα. Έχω να κάνω μια επίσκεψη. Σε ένα παλιό καλό μου φίλο. Στην ντουλάπα μου... Στην δική μου ντουλάπα!

Υ.Γ. Αν η ντουλάπα σου είναι εντελώς τακτοποιημένη ή είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη γη ή αν δεν είσαι ευτυχισμένος χρειάζεσαι λίγο χάος για να ισορροπήσεις... Σου επιτρέπω να με επισκεφτείς, είμαι πρόθυμη να σου δώσω λίγο από το δικό μου χάος! Επίσης, υπάρχει πάντα η λύση του να τα ανακατέψεις όλα και να τα δεις με μια καινούρια ματιά από την αρχή! Να θυμάσαι: Μια ντουλάπα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή ντουλάπα... Μια ντουλάπα αξίζει πάντα την προσοχή σου... Μια ντουλάπα έχει δικαίωμα να την κοιτάξεις με έναν καινούριο διαφορετικό τρόπο... Μια ντουλάπα έχει ανάγκη να την κοιτάξεις έτσι όπως δεν την κοίταξες ποτέ... Όπως ακριβώς και μια ζωή. Και όχι μια τυχαία ζωή. Αλλά η δική ζωή! Η ζωή σου!

1 comment:

  1. παρα πολυ κα ο καο με βοηθαει να αρχισω να πεταω τα πολλα ρουχα και σκεψεις που ειναι αχρηστες και πιανουν χωρο ...ευχαριστω ελλη

    ReplyDelete