1/23/17

Το πρόβλημα...



Το πρόβλημα με το να μην σε αφήνουν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος είναι ότι, το πιθανότερο, θα γίνεις χειρότερος άνθρωπος.

Για παράδειγμα... Θυμάσαι τότε που ερχόταν ένας καλός δάσκαλος, για λίγο, σε κάποιο μάθημα, και αισθανόσουν, ξαφνικά, πως όχι μόνο καταλαβαίνεις αυτά που πριν δεν καταλάβαινες αλλά και εξελίσσεσαι σε αυτά που δεν περίμενες να εξελιχθείς... και μετά από λίγο καιρό σου άλλαζαν δάσκαλο κι έρχοταν ένας άνθρωπος που βαριόταν, δεν αγαπούσε το αντικείμενό του, αδιαφορούσε για τους μαθητές και, ξαφνικά, όχι μόνο δεν καταλάβαινες αυτά που πριν καταλάβαινες, όχι μόνο έμενες στάσιμος αλλά άρχιζες να ξεχνάς κι αυτά που ξέρεις; Δεν γινόταν δηλαδή να μείνεις έστω σταθερός σε αυτά που μέχρι τότε γνώριζες αλλά άρχιζες να γίνεσαι κακός κι όχι μόνο κακός αλλά να χειροτερεύεις και να χειροτερεύεις; (Δεν είχες μείνει αρκετό καιρό με τον καλό δάσκαλο έτσι ώστε να έχεις πάρει τις σωστές γερές βάσεις και να μπορείς να προστατευτείς από την διαστρέβλωση της γνώσης).

Ε, αυτό είναι το πρόβλημα. Ένα από τα προβλήματα.

Αν δεν σε αφήσουν να πας μπροστά, το πιθανότερο, δεν θα μείνεις στο ίδιο σημείο αλλά θα αρχίσεις να πηγαίνεις προς τα πίσω.

Και, όπως είναι γνωστό, ο κατήφορος είναι πιο γρήγορος από τον ανήφορο.



No comments:

Post a Comment