12/13/10

Θα τα καταφέρω



Θα τα καταφέρω.
Με βοήθεια ή χωρίς.
Θα τα κατάφερω.
Αργά ή γρήγορα.
Θα τα καταφέρω.
Με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο.

Θα τα καταφέρω, όποιος κι αν είναι τελικά ο δικός μου χρόνος, θα τα καταφέρω, όποιος κι αν είναι τελικά ο δικός μου δρόμος, θα τα καταφέρω, όχι γιατί έτυχε, αλλά γιατί το αξίζω.

Θα τα καταφέρω και θα αποδείξω ότι έχει κάποια αξία η αξία μου.

Θα τα καταφέρω και θα αποδείξω και στον εαυτό μου και στους άλλους ότι έχει σημασία. Έχει σημασία να τα καταφέρνουμε. Όχι μόνο να τα βγάζουμε πέρα, αλλά να τα καταφέρνουμε ουσιαστικά, να πηγαίνουμε παρακάτω προσπερνώντας όλα αυτά που συνέβησαν και όλους αυτούς που άρπαξαν κάθε ευκαιρία σαν αρπαχτικά που ανυπομονούσαν για το επόμενο θύμα τους.

Θα τα καταφέρω γιατί δεν μου αρέσει ο ρόλος του θύματος.
Θα τα καταφέρω γιατί θέλω να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω χωρίς να χρειαστεί να παίξω το ρόλο του θύτη.
Θα τα καταφέρω βγαίνοντας από το παιχνίδι.
Θα τα καταφέρω με τρόπους ανύπαρκτους που δεν φαντάστηκε ποτέ κανείς.
Θα τα καταφέρω μένοντας στο παιχνίδι.
Θα τα καταφέρω με ρόλους άγραφους που δεν ερμήνευσε ποτέ κανείς.

Θα τα καταφέρω.
Δημιουργώντας καινούριους κανόνες. Τους δικούς μου.
Θα τα καταφέρω.

Θα τα καταφέρω για να μπορώ να στέκομαι με αξιοπρέπεια απέναντί στον εαυτό μου κοιτάζοντας στον καθρέφτη. Θα τα καταφέρω για να μπορώ να κοιτάζω όλους μου τους εαυτούς με χαμόγελο και για να μπορούν όλοι μου οι εαυτοί να με κοιτάζουν με περηφάνια.

Θα τα καταφέρω για να μπορώ να πείσω τον παιδικό εαυτό μου ότι έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να πραγματοποιήσω όλα, ούτε καν τα μισά, από όσα ονειρευόταν. Θα τα καταφέρω για να μπορώ να πείσω τον εφηβικό εαυτό μου ότι όσα πέρασε δεν πήγαν χαμένα. Θα τα καταφέρω για να μπορώ να πείσω τον ενήλικο εαυτό μου ότι ό,τι κι αν έγινε δεν πειράζει. Θα τα καταφέρω για να μπορούν όλοι μου οι εαυτοί να με χειροκροτήσουν και να μου πουν...

«Ξέρεις κάτι; Τα κατάφερες!».

Κι όλοι αυτοί που μου έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρω... Κι όλοι αυτοί που δεν μου έλεγαν τίποτα, που δεν χρειάστηκε να μου πουν τίποτα γιατί έκαναν τα πάντα για να μην τα καταφέρω... Κι όλοι αυτοί που τράφηκαν από την λάμψη μου και που ήπιαν την αξία μου σταγόνα σταγόνα... Κι όλοι αυτοί που νομίζουν πως μόνο έτσι λειτουργεί η ζωή με τις αδικίες τους και τα συμφέροντά τους... Κι όλοι αυτοί που δεν κατάλαβαν ποτέ πόση απώλεια ενέργειας είναι το να συμπεριφέρεσαι έτσι, τόσο αηδιαστικά στενόμυαλα, τόσο εξαντλητικά εγωιστικά... Κι όλοι αυτοί... ας κάνουν την ζωή τους... όπως επέλεξαν να την κάνουν... αλλά δεν θα τους δώσω αυτό που μου ζήτησαν να τους δώσω. Την επιβεβαίωση ότι όλοι είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να συμπεριφερόμαστε έτσι, γιατί όχι, δεν είμαστε όλοι... Κι εγώ δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αυτό το χυδαίο συμβόλαιο ανηθικότητας και απανθρωπιάς... Γιατί; Γιατί δεν χρειάζεται να την βάλω. Κι ακόμα κι αν χρειαζόταν πάλι δεν θα την έβαζα. Κι αν κάποια στιγμή το όνομά μου είναι ανάμεσα στα δικά τους, θα σημαίνει ότι δεν θα τα κατάφερα...

Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά.
Θα κάνω τα απίστευτα πιστευτά.
Θα βρω άλλο τρόπο να τα καταφέρω.
Και θα τα καταφέρω.
Με βοήθεια ή χωρίς.
Αργά ή γρήγορα.
Με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο.
Θα τα καταφέρω.
Θα τρέξω, θα ιδρώσω, θα λιώσω, θα κινήσω γη και ουρανό για να τα καταφέρω.
Και θα τα καταφέρω για να μπορέσω να πω όσα έχω να πω και είναι πολλά.
Επιβάλλεται να τα καταφέρω για να ακουστεί η φωνή μου.
Και όταν ακουστεί...
Δεν θα έχω ξεχάσει την πορεία.

Θα θυμάμαι κάθε βήμα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, από το πιο ανώδυνο μέχρι το πιο οδυνηρό, θα θυμάμαι όλη την διαδρομή, σου υπόσχομαι να την θυμάμαι, όχι για εμένα αλλά για εσένα, για να μπορώ να σε εμπνεύσω να τα καταφέρεις και εσύ, και όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά, για να μπορώ να σου μεταδώσω όλα όσα έμαθα, λύσεις και πράξεις και σκέψεις και λέξεις που δεν μας είπε ποτέ κανείς... Και δεν θα είναι γιατί θα έχω μάθει τα μεγάλα μυστικά. Θα τα καταφέρω χωρίς μεγάλα μυστικά και μαγικές λύσεις. Θα τα καταφέρω μόνη μου. Αλλά θα θυμάμαι πως δεν ήταν ανάγκη να τα καταφέρω μόνη μου... Αυτό θα το θυμάμαι... Ξέρεις γιατί; Γιατί πάντα πίστευα πως δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια και πως είναι όμορφο να σε καθοδηγούν και να σε συμβουλεύουν και να σε βοηθάνε οι άλλοι χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχεις την δική σου κρίση και πως δεν κάνεις εσύ τις δικές σου επιλογές. Αλλά επειδή θα θυμάμαι πως συμπεριφέρθηκαν σε αυτά τα κρίσιμα σημεία οι περισσότεροι γύρω μου, επειδή θα γνωρίζω πόσο πολύ δεν με βοήθησε κανείς, θα είμαι εκεί για εσένα για να σε βοηθήσω. Θα σου πω ό, τι θέλεις. Θα σου δείξω ό, τι χρειάζεσαι. Θα σε μάθω ό, τι έχεις ανάγκη. Ξέρεις γιατί;

Γιατί θα θέλω να τα καταφέρεις κι εσύ.
Θα θέλω τόσο πολύ να τα καταφέρεις, όσο το ήθελα και για εμένα, αν όχι και περισσότερο.
Θα τα καταφέρω για να μπορώ να σε βοηθήσω να τα καταφέρεις κι εσύ.

Θα τα καταφέρω για να τα καταφέρεις.
Θα τα καταφέρω και θα τα καταφέρεις.

Θα τα καταφέρεις.
Με βοήθεια ή χωρίς.
Θα τα κατάφερεις.
Αργά ή γρήγορα.
Θα τα καταφέρεις.
Με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο.

Θα τα καταφέρεις, όποιος κι αν είναι τελικά ο δικός σου χρόνος, θα τα καταφέρεις, όποιος κι αν είναι τελικά ο δικός σου δρόμος, θα τα καταφέρεις, όχι γιατί έτυχε, αλλά γιατί το αξίζεις.

Θα τα καταφέρεις για να τα καταφέρω.
Θα τα καταφέρεις και θα τα καταφέρω.

Θα τα καταφέρω.

Θα γιατρέψω τον πόνο.
Θα διώξω τον φόβο.
Θα ξεπεράσω τις ήττες.
Θα νικήσω τις αρρώστιες.

Και το μόνο πράγμα που θα μου επιτρέψω να μην νικήσω είναι ο θάνατος. Το μόνο που πραγματικά δεν μπορώ να γιατρέψω, να διώξω ή να ξεπεράσω. Το μόνο που πραγματικά δεν μπορώ να νικήσω.

Αλλά μέχρι τότε θα προσπαθώ για να τα καταφέρω. Και θα τα καταφέρω.

Θα τα καταφέρω για εμένα.
Θα τα καταφέρω για εσένα.
Θα τα καταφέρω για εμάς.

Θα τα καταφέρω.
Με βοήθεια ή χωρίς.
Θα τα κατάφερω.
Αργά ή γρήγορα.
Θα τα καταφέρω.
Με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο.

Θα τα καταφέρω, όποιος κι αν είναι τελικά ο δικός μου χρόνος, θα τα καταφέρω, όποιος κι αν είναι τελικά ο δικός μου δρόμος, θα τα καταφέρω, όχι γιατί έτυχε, αλλά γιατί το αξίζω.

Θα τα καταφέρω και θα αποδείξω ότι έχει κάποια αξία η αξία μου.
Θα τα καταφέρω και θα αποδείξω ότι έχει κάποια αξία η αξία σου.
Θα τα καταφέρω και θα αποδείξω ότι έχει κάποια αξία η αξία μας.

Θα τα καταφέρω.

4 comments:

  1. ευχαριστώ ! πολύ!

    ReplyDelete
  2. ολα αυτα τα υπεροχα λογια θα επρεπε να βγαινουν απο μεσα μου,κι ομως το μονο που ψελλιζουν τα χειλη μου ειναι "θα τα παρατησω".Που βρισκεις τη δυναμη να συνεχιζεις να παλευεις?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητή Ρένα,

      Βρίσκω την δύναμη μου και μέσα από εσένα. Μέσα από τους ανθρώπους που ενώ ψελλίζουν τα χείλη τους «Θα τα παρατήσω» ακόμα συνεχίζουν. Αν τα παρατήσεις εσύ θα είναι σαν να τα έχω παρατήσει κι εγώ. Κάθε φορά που τα παρατάει ένας άνθρωπος χάνουμε όλοι. Να μην τα παρατήσεις. Να συνεχίσεις. Να συνεχίζεις. Και αν δεν έχεις για την ώρα άλλους λόγους να κρατηθείς, κρατήσου από εμένα. Κρατήσου από την σκέψη πως αν πέσεις θα πέσει μαζί σου και ένας άνθρωπος που ούτε καν γνωρίζεις. Ενώ όσο συνεχίζεις συνεχίζει κι αυτός μαζί σου. Άντλησέ την δύναμή σου από εμένα. Προσωρινά, μέχρι να βρεις τις πηγές της δύναμής σου ή, μόνιμα, αφού βρεις τις πηγές της δύναμής σου αν ακόμα με χρειάζεσαι ανάμεσα σε αυτές. Σου στέλνω όση δύναμη έχω και όση δεν έχω και σου εύχομαι καλή συνέχεια στο δικό σου μοναδικό δύσκολο δρόμο. Η δύναμη σου είναι ακόμα εκεί. Σε Εσένα.

      Μαριλού.

      Delete