10/26/09

Θέλω να μου φέρεις...

Για τα γενέθλια μου, Κυρία ζωή, θέλω να μου φέρεις:

-Υγεία.

Σωματική Υγεία. Τα δύο (ή μήπως τρία;) τελευταία χρόνια ξέρεις πόσο ταλαιπωρήθηκα με δύο διαφορετικά προβλήματα υγείας. Το ένα προσπεράστηκε, το άλλο όχι. Δεν θέλω να είμαι αχάριστη. Έχω επίγνωση πως υπάρχουν πολύ χειρότερα πρόβληματα από τα δικά μου. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να μην περάσω ακόμα μία χρονιά αλλάζοντας γιατρούς, κάνοντας εξετάσεις, και δοκιμάζοντας φάρμακα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Θα ήθελα απλά να μην χρειάζεται να σημειώνω στο ημερολόγιο μου ιατρικά ραντεβού. Κουράστηκα από την αναζήτηση ενός καλού γιατρού και από την προσμονή μιας θεραπείας που δεν έρχεται ποτέ, μιας θεραπείας που θα έχει επιτέλους ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχω συνηθίσει τόσο πολύ στο συγκεκριμένο πρόβλημα που έχω ξεχάσει πως ήταν να ζω χωρίς αυτό! «Πώς θα είναι να ζω χωρίς αυτό;» Αναρωτιέμαι. Δεν έχω ιδέα! Θα ήθελα να μην υπάρχει αυτή η μόνιμη συννεφιά μέσα μου κι αυτό το άγχος ότι δεν θα ξανανιώσω ποτέ οργανικά καλά.

Ψυχολογική Υγεία. Ξέρω, βέβαια, πως αυτήν την στιγμή η ψυχολογία μου έχει γίνει πιο εύθραυστη από ό,τι ήδη ήταν γιατί με επηρρεάζει και η σωματική μου αδυναμία. Αν το σώμα μου ήταν καλά θα είχα μια γερή βάση για να χτίσω μια γερή ψυχολογία. Τώρα η βάση μου παραπατάει και η ψυχολογία μου γέρνει μία προς την μία μεριά και μία προς την άλλη! Παρόλα αυτά, θέλω να σου ζητήσω να μου την φέρεις ανεξάρτητα από την σωματική μου υγεία. Πρέπει να βρω τρόπο να τα διαχωρίσω. Να είναι ένα αλλά να μπορούν να γίνουν και δύο. Να υπάρχουν μαζί αλλά και χωριστά. Έτσι ακόμα κι αν δεν έρθει η σωματική υγεία θα καταφέρω να είμαι καλά ψυχολογικά. Έτσι θα σημαίνει πως αποδέχτηκα την κατάσταση όπως είναι κι όχι, απαραίτητα, όπως θα ήθελα να είναι. Έτσι θα μπορέσω να έχω καθαρό μυαλό και εσωτερική γαλήνη.

-Ύπνο. Βέβαια, αν έχω ψυχολογικοσωματική υγεία φαντάζομαι πως ο ύπνος μου θα γίνει επιτέλους κανονικός! Αλλά εγώ θέλω να σου το ζητήσω και χωριστά, για να εξασφαλίσω πως, ακόμα κι αν δεν μου φέρεις τα παραπάνω (ανεξάρτητα δηλαδή από την κατάσταση της συνολικής υγείας μου), εγώ θα μπορώ να ξεκουράζομαι. Δεν με ενδιαφέρει να κοιμάμαι πολύ (ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος του ύπνου!). Με ενδιαφέρει να κοιμάμαι καλά. Να μην αγχώνομαι και να μην φοβάμαι εξαιτίας της σκέψης μου. Να μην στριφογυρνάω σαν το σουβλάκι, να μην γίνεται το μάτι μου γαρίδα! Απλά, να κλείνω τα μάτια μου και να κοιμάμαι...

-Έρωτα. Αλλά, σε παρακαλώ, θέλω να μου φέρεις έρωτα στα πλαίσια του φυσιολογικού. Έχω ανάγκη για κάτι φυσιολογικό... Θα με ρωτήσεις: «Τι ορίζεις ως φυσιολογικο;» Ξέρεις πολύ καλά τι ορίζω ως φυσιολογικό και ξέρεις επίσης πολύ καλά πως μέχρι τώρα ό,τι μου έφερες δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε μπορεί να οριστεί ως φυσιολογικό από οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο! Προτιμάω να μην μου φέρεις τίποτα αν είναι να μπλέξω πάλι σε κάποια περίεργη, προβληματική, κατάσταση που για να την ερμηνεύσω χρειάζομαι λεξικό ή διερμηνέα! Δεν μπορώ πια να προσπαθώ να καταλάβω πράγματα που δεν τα χωράει όχι μόνο το φτωχό μου μυαλό αλλά ούτε και η πλούσια καρδιά μου. Δεν βρίσκω νόημα στο να βγάζω νόημα από αυτά που δεν έχουν νόημα. Θέλω να μου φέρεις απλότητα στον έρωτα. Και μην μου πεις ότι δεν υπάρχει τέτοια μορφή έρωτα. Υπάρχει. Αυτήν να μου φέρεις. Αλλιώς, δεν θέλω. Ακόμα κι αν μου τον φέρεις, θα κλείσω τα μάτια μου και θα τον προσπεράσω...

-Γνώση. Ξέρω πως πρέπει να πάω εγώ προς αυτήν. Ήδη (ελπίζω πως) περπατάω προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά έχω ανάγκη να με βοηθήσεις. Φέρε στον δρόμο μου καλούς δασκάλους. Αν δεν γίνεται πολλούς... Έναν ή δύο... Διψάω να μάθω. Και δεν μπορώ να τα μάθω όλα μόνη μου. Δεν είμαι έτοιμη για αυτό. Έχω ανάγκη ΚΑΙ από καθοδήγηση. Αν μου φέρεις καλούς δασκάλους να με βοηθήσουν στο δύσκολο ταξίδι μου θα σε ευγνωμονώ για πάντα.

-Τύχη. Στις κρίσιμες στιγμές. Σε εκείνα τα δύσκολα σημεία που δεν έχει σημασία το ταλέντο σου ή το πόσο κόπιασες για κάτι, σε εκείνα τα σημεία που είναι απαραίτητη η τύχη για να προχωρήσεις. Σε παρακαλώ, φέρε μου μπόλικη τύχη... Θα την χρειαστώ! Όχι μόνο για μένα αλλά και για τους γύρω μου. Και υπόσχομαι να την μοιράσω δίκαια σε εκείνους που το αξίζουν και που ιδρώνουν για να φτάσουν σε σημεία που άλλοι φτάνουν χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι.

-Χρήματα. Ακούγεται υλιστικό; Δεν ξέρω. Δεν ζητάω πολλά. Μόνο τόσα όσα χρειάζομαι για να στηρίξω το όραμά μου. Βέβαια, αν μου έφερνες πολλά θα μπορούσα να στηρίξω και μερικά άλλα οράματα άλλων ανθρώπων... αλλά, ποιος ξέρει;, ίσως και με τα λίγα, καταφέρω να στηρίξω περισσότερα από ένα οράματα... Φέρε μου χρήματα και θα τα (χρησιμοποιήσω με τέτοιο τρόπο που θα τα) κάνω να αξίζουν πιο πολύ από την αξία τους.

Τέλος, θέλω να μου φέρεις τον εαυτό μου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό... να μου φέρεις εμένα. Γιατί τα τελευταία χρόνια κάτι έγινε και με (ξ)έχασα. Θέλω να με βοηθήσεις να με βρω.

Δεν σου ζητάω τίποτα άλλο.

Δεν σου ζητάω να μου φέρεις όνειρα.
Αυτά θα τα φέρω εγώ.

Δεν σου ζητάω να μου φέρεις δημιουργικότητα.
Αυτή πάντα φυτρώνει εκεί που υπάρχει κατάλληλο έδαφος.
Θα βρω τρόπο να φτιάξω το κατάλληλο έδαφος και εκεί να την καλλιεργήσω.

Δεν σου ζητάω να μου φέρεις ταλέντο.
Το έχω αφήσει σε μια γωνίτσα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να το φωνάξω.
Το φροντίζω και είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, για δράση.

Δεν σου ζητάω να μου φέρεις ελπίδα.
Θα την ξαναγεννήσω, για μια ακόμα φορά, από το πουθενά.

Δεν σου ζητάω να μου φέρεις ανθρώπους δίπλα μου.
Αυτούς που χρειάζομαι δεν χρειάζεται καν να τους φέρω. Τους έχω ήδη. Μια αδερφή-ψυχή και μια καλή φιλή.

Δεν σου ζητάω να μου φέρεις αγάπη. Ζω μέσα σε αυτήν. Την προσφέρω και μου την προσφέρουν.

Δεν σου ζητάω επιτυχία θα την κυνηγήσω (μην με ρωτήσεις πώς)
Δεν σου ζητάω δύναμη θα την αντλήσω (μην με ρωτήσεις από πού)
Δεν σου ζητάω τίποτα άλλο (μην με ρωτήσεις γιατί).

Σου ζητάω απλά να μου φέρεις

Υγεία,
Ύπνο και Έρωτα,
Γνώση,
Τύχη και Χρήματα.

Σου ζητάω να μου φέρεις τον εαυτό μου και αυτά που χρειάζονται για να επενδύσω σε αυτόν.

No comments:

Post a Comment