(Πέμπτη 25.09.2025)
Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα (μωβ;) λουλουδάκι,
που μπαίνει, μετά, μεσά σ΄ ένα μικρό βαζάκι...
Είναι ένα πολυτελές, αρχαίο, μπαχαρικό,
και 1 γραμμάριο κάνει, τώρα, 8,5 ευρώ!
Λέγεται, αλλιώς, και "σαφράν"!
Μη μου πείτε πως δεν το ξέρετε καν!
Μην ξεχάσω: Είναι και προϊόν "Π.Ο.Π"!
Και όσα θα σας πω; Δεν θα έχουν στοπ!
Στην Κοζάνη το φυτεύουν,
με τα χέρια το μαζεύουν!
700 οικογένειες, 4500 χωράφια!
Όλα αυτά, πριν να φτάσουν στα δικά μας τα ράφια!
Έχει ιδιότητες φαρμακευτικές,
θα μπορούσε να πει κανείς και θεραπευτικές!
Ένα συστατικό η πικροκροκίνη
και το δεύτερο η κροκίνη!
Έχει δράσεις αντιοξειδωτικές...
αλλά και αντιγηραντικές!
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική...
αλλά και στη ζαχαροπλαστική!
Το βάζουν και μέσα σε νερό!
Και βοηθάει στο πεπτικό!
Έχει άρωμα! Έχει χρώμα!
Και πολλά πολλά ακόμα!
Τώρα, για τις εξαγωγές: Γαλλία, ισπανία,
καναδά, Αμερική, Αυστραλία, γερμανία...
Κατανάλωση σε Ιταλία,
σε Ελβετία, σε Αγγλία!
Ο συνεταιρισμός Κοζάνης το εξάγει...
14 διαφορετικούς κωδικούς παράγει...
Αυτός είναι ο Κρόκος Κοζάνης!
Κι αν τον δοκιμάσεις; Δεν χάνεις!
Τον βρίσκεις σε νήματα! Τον βρίσκεις σε σκόνη!
Και, κάπως, βρίσκει τρόπους όλους να μας ενώνει!
Μπορείς, σχεδόν παντού, να τον βρεις!
Και ξέρεις πώς λέγεται; Χρυσάφι της γης...
(Ο δάσκαλος μας χώρισε σε ομάδες και μας ζήτησε να διαλέξουμε ένα προϊόν
που εξάγει η χώρα μας, να βρούμε πληροφορίες για αυτό και μετά να μιλήσει ένας
"αντιπρόσωπός" μας σε όλη την VoucherΟμάδα... Έτυχα μαζί με δύο συμμαθήτριές μου και
μέσα σε ελάχιστο χρόνο με βάση τις πληροφορίες που βρήκαμε και οι τρεις...
έγραψα αυτό...)
No comments:
Post a Comment