7/10/16

Σκέψεις Σε Σκέψεις 06



«Όλα τα άλλα είναι απλώς εξάσκηση. Και πιστεύω πως τα χρόνια στην σχολή, η αποφοίτηση, τα εργαστήρια, όσο γοητευτικά και ευχάριστα κι αν είναι, απέχουν από την πραγματικότητα (και από την δουλειά) όσο η αεροβική γυμναστική από την πυγμαχία.»
Ντ. Μάμετ



Όσο για τις σχολές και τα εργαστήρια... είμαι από τους πρώτους που θα πουν πόσο μη ευχαριστημένη είμαι από την συνολική εκπαίδευσή μου.

Το ότι απέχουν από την πραγματικότητα (που ειλικρινά απέχουν) ίσως είναι το λιγότερό μου πρόβλημα. Δεν θα το αναλύσω τώρα αυτό. Θα πω, όμως, πως τα σπάνια καλά μαθήματα, οι σπάνιοι καλοί δάσκαλοι, όχι, αυτά και αυτοί, επίσης, το γράφω με σιγουριά, δεν ήταν καθόλου χάσιμο χρόνου. Μου έδωσαν πολλά διαφορετικά πράγματα, κάποια στοιχεία για επεξεργασία και κάποια εργαλεία για ανάπτυξη, και κάποιες παρουσιάσεις μου τις κουβαλάω μέσα μου, χωρίς ίχνος υπερβολής, σαν παραστάσεις. Ήταν χρήσιμα όλα για την πορεία και για την συνέχειά μου.

Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να πω πως κι αυτά... δεν είναι θέατρο...

Είναι... Θέατρο.

Και δεν το εννοώ μόνο με την έννοια της απλής εξάσκησης. Το εννοώ με την έννοια της σύνθετης διαδικασίας. Τα μαθήματα έχουν την δυνατότητα να γίνουν κάτι γελοίο, κάτι χυδαίο, κάτι αδιάφορο, κάτι βαρετό, κάτι εποικοδομητικό, κάτι δημιουργικό... Εξαρτάται από το ποιος τα κάνει και σε ποιον τα κάνει... Και υπάρχουν μαθήματα που δεν είναι γελοία, χυδαία, αδιάφορα ή βαρετά... που είναι εποικοδομητικά και δημιουργικά και που η ποιότητά τους είναι τόσο υψηλή που μπορεί να αγγίξει το μεγαλείο της τέχνης ακόμα και με την έννοια της ατμόσφαιρας της παράστασης. Και δεν έχει σημασία αν απέχουν ή όχι από την πραγματικότητα και πόσο απέχουν από την πραγματικότητα... Ο ρόλος της Τέχνης δεν είναι απαραίτητα να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι και να δημιουργήσει μια καινούρια πραγματικότητα... Και, ίσως, να υπάρχουν μαθήματα που απέχουν από την πραγματικότητα (αλλά τα οποία, ταυτόχρονα, σου δείχνουν και καθαρά την εικόνα της πραγματικότητας χωρίς να σου κρύβουν την αλήθεια) τα οποία θα μπορέσουν να σου δώσουν στοιχεία που αν τα επεξεργαστείς σωστά θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις την δική σου πραγματικότητα.

Πάντως, θέλω να μείνω λίγο στα δύο επίθετα «γοητευτικά» και «ευχάριστα»... γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν θεώρησαν τα χρόνια στην σχολή γοητευτικά και ευχάριστα... Κάθε άλλο... Και δεν μιλάω για εμένα αυτήν την στιγμή που η πορεία μου ήταν λίγο πιο ανορθόδοξη, ανήσυχη, ανάποδη και αναζητούσα κάπως διαφορετικά την γνώση αλλά για ανθρώπους που μπήκαν και βγήκαν από μία σχολή και δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ικανοποιημένοι... Αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα σε ένα παράλογο και, πολλές φορές, απάνθρωπο σύστημα...

Αλλά και αυτό είναι μια άλλη ιστορία...


No comments:

Post a Comment